Een heerlijk verblijf in Huisje onder de Linden

geplaatst in: Bed & Breakfast | 0

Van 7 tot 12 december 2021 hebben  wij de  midweek met veel plezier doorgebracht in het appartement De Linde van de BenB van Paul en Monique. Sfeervolle huiskamer met uitzicht op prachtige zonsopkomsten boven de Rottige Meente. Slapen in heerlijke luxe  bedden, douchen in de  mooie verwarmde badkamer.  En voor de kille avonden naast de gewone CV de gezellige warmte van een kachel die brandt  als een houtkachel, maar werkt op gas en met een simpele druk op de knop tot leven komt. Paul en Monique hebben de twee huisjes in korte tijd samengevoegd en omgetoverd in  een sfeervolle BenB voorzien van privacy en modern  comfort.

Wij wonen zelf in de regio Rotterdam in een dubbele dijkwoning uit 1890, maar zijn toch  gewend aan voortdurend verkeersgeluid  en zo’n overdaad aan buitenlicht  zodat behalve de maan vrijwel geen hemellichaam is te zien.  Dus het verblijf in deze BenB is dan een oase van stilte, rust, zichtbare Melkweg, gezellige tuin en een prachtige omgeving met veel mogelijkheden voor wandelen en  fietsen.  Vanuit het huis wandel je langs de kerk direct het veengebied Rottige Meente in langs stille wandelpaden, bruggetjes, sloten,  meertjes en kleine huisjes.  We waren verliefd op de hond Bijla en ze ging graag met ons  mee uit wandelen. Voor een  bezoek aan het Friese merengebied en gezellige Friese stadjes hoef je niet ver te rijden. Wij zijn zeilers en komen al heel lang regelmatig  in Friesland om te varen en bezoeken graag Harlingen en Leeuwarden. Aan leuke musea, mooie landgoederen en historisch erfgoed is  in Friesland geen gebrek.

De eerste vermelding van Munnekeburen als  als ‘Monkeburen’ is uit 1243. Die naam verwijst naar de monniken die er vroeger kwamen wonen.  Het huis is uit de 1876  heeft zelf nog de geschiedenis aanschouwd van de  bittere armoede van veenarbeiders  en de arbeidsonrust  in de tijd van de socialist  Ferdinand Domela Nieuwenhuis die namens Schoterland, de regio rond de Tjonger,  enig tijd in de Tweede Kamer zat.

Uiteraard hebben wij gretig gebruik gemaakt van de culinaire service van Paul en Monique. Elke dag een zeer uitgebreid ontbijt, lunch en diner. Een luxe die onze  onthaasting compleet maakte. Het voelde als een korte retraite.  Wellicht is de ziel van het oude huis ook gevormd door het verleden als café.  Vroeger was een café een plaats voor een borreltje,  ontmoeting en gemoedelijk zaken doen.  En in de middeleeuwen waren kloosters plaatsen waar je veilig kon overnachten en een maaltijd kon krijgen in streken waar struikrovers en ander geboefte op de loer lagen  om je ontdoen van je buidel met goud- en zilverstukken.  Kortom,  een ver  verleden van bittere armoede maar ook van  geborgen gastvrijheid. Dit laatste leeft nu  in luxe vorm  weer voort in de geest van het Huisje onder de Linden.  

We komen zeker terug.

Hans Veen en Ria Scheijgrond

We vinden het hartstikke leuk als je onze website deelt met anderen:

Of laat hier een reactie achter